Instagram
Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lohen uistelua

Maanantai 13.3.2017

Lohen uistelua

Maaliskuun alku ja lumipeite alkaa väistymään jos sitä on ollutkaan. Päivät pitenevät ja lohikuume nousee sitä mukaan myös yhä kiivaammin.

  Aloitetaan lähestyminen kauteen vetouistelija Joensuun Tommin kanssa. Tommi ei välttämättä ole se pitkänlinjan lohimies, mutta kun katsoo Joensuun ja muun miehistön Janne Hapuojan ja Sami Koivulan, Team Kalarosvon menestymistä kilpailuissa, Joensuuta voi sillä nimikkeellä jo kutsua. Todettakoon samaan hengenvetoon hänet määrätietoiseksi ja paljon tunteja vesillä viettäväksi kalastajaksi.

   Venekunta Team Kalarosvo nimittäin pitää hallussa lohimiesten kesken paljon arvostusta saavaa Ikäheimon pyttyä. Ikäheimo jaetaan sille venekunnalle joka menestyy  korkeimmalle kahdessa eri kilpailussa Helsingin ( Merilohen avoin EM) ja Päijänteen (Järvilohikalojen avoin SM) kisojen perusteella. Alempana kuullaan lisää kilpailuista, joita Team Kalarosvo on kiertänyt ja käydään vähän vesistöjä ja lohenuistelua läpi näin tekstin muodossa.

Merilohen uistelu Ahvenenmaa

Ahvenanmaahan on ollut lohenuistelijoiden yksi levähdyspaikka jos asian voi näin ilmaista. Todellinen kausi alkaa  toukokuun alussa  jatkuen kesä-heinäkuun vaihteeseen, Riippuen kalojen nousuista ja muista lohennousua vauhdittavista tekijöistä. Ahvenanmaalla lohenuistelu keskittyy pitkälti Ahvenenmaan etelä - ja länsi puolisille vesille. Pitkää vaellusta varten Ahvenanmaan etelä puolisille vesille syömään tulleita lohia tavoittaa lähes joka penkalta.

 Team Kalarosvon Tommin ajatuksia Ahvenanmaasta

 

-  Päivästä kiinni ja miten lohet nousevat parvissa, Toteaa mies. Voi olla just väärässä penkassa kun parvi lähtee syömään. Eckerön etelän puoleinen edusta nousee esiin puheista ja kalaa alueella on, toki vuodesta kiinni kuinka paljon. Vaikea löytää heti ¨HOT SPOT¨ paikka, penkasta mikä nousee 200 metristä järjestäen aina 25 metriin.  Vaelluslohi nousee ylöspäin 1-5m säteellä pinnasta, paksut isot syönnöslohet uivat syvemmällä, toteaa Tommi

ahvenan_maa_tupla_tarppi.PNG

-  Muutamista paikoista mainittakoon linnunnokka, siellä kalaa on melkein aina. Pienistä ruuduista löytää kalaa. Toinen paikka 47:n ympäristö, missä isoa kalaa on.

-  Vetotapana lähes  koko ajan sekaveto eli peltiä ja raksia sekaisin. Lohesta ei tiedä kumpaan raksiin vai peltiin tykästyy siksi toimimme näin. Houkutin levyjä harvakseltaan  Ahvenanmaalla vedossa, yhtä kahta maksimissaan per setti.

Vedossa käytämme pikkuplaanareita niiden monipuolisuuden ansiosta esim. Kestävät kelivaihtelut ja saamme raksit tai pellit uimaan halutulla syvydellä helpommin. Vedämme 16 kepillä, molemmilla puolilla 5 keppiä ja sivutönköt ja takiloissa 3-4 keppiä. 

-  Pelteinä Rhinoa, Xtra mag ollu toimiva eri vihreän sävyissä, osittain omia lisäyksiä pelteihin värien muodoissa.  Huppuina Jackpot ja Rhino pelanneet meillä, täkynä todella iso siika, muikku, salakka. Tänä vuonna vedämme Rhinon uutuus peltejä freddi Flutteria ja Salmon Doctoria jotka näyttävät kyllä erinomaislta, sanoo Tommi

                                                                           Kuva: ahvenanmaa tuplatärpin antimia

-  Ahvenanmaalla joka vuosi toimii melkein samat värit toki, joka vuosi löytyy keliin ja olosuhteisiin ylivoimainen yhdistelmä. 

-  Tänä vuonna olisi tarkoitus lähteä itse kilpailuun. Katsotaan löytyykö kalaa muiden joukosta meillekkin, 28.5 aloitetaan vetäminen ja kolme päivää kuulostellaan meininkiä, Toteaa Tommi. 

Ahvenanmaalla Järjestettävä kilpailu

Trolling träff Äland ( 31.5- 3.6. 2017 ) lisätietoja linkistä
https://www.facebook.com/TrollingtraffAland/

ahvenanmaa.PNG

                          

                                                          Kuva: Ahvenanmaan lohi ja saamamies

Merilohen uistelu Helsinki

- Helsingin edustalla 3 vuotta ollaan käyty vain kilpailuissa. Tänä vuonna olisi tarkoitus mahdollisuuksien mukaan käydä enemmän Helsingissä. Kilpailu alueelta hyvät paikat löydetty ja niihin luotetaan ellei ole aikaa etsiä uusia. Kalaa tiedettiin olevan alueella harjoituspäivänä haettiin vaan kisaan setti kohdille.

helsingin_tamien.PNG

                                   kuva: Helsingin edustan komea taimen

Itse kilpailussa emme tee muutoksia harjoituspäivään. Viime vuonna harjoituspäivä mukaan

lukien saimme kuusi kalaa,

2kpl taimenia ja 4kpl lohia.  Kilpailussa Team Kalarosvon sijoitus 2. Kilpailun suurin kala ja  Joukkuekisan voitto. 

venekunta.PNG

                              kuva: Team Kalarosvo

 

-  Sekavetoon myös luotetaan Helsingissä. Muutamia otti peltejä ollaan Rhinon extra Mag:sta löydetty ja niillä vedetään. Hupuista Jackpot ja Rhino meillä vedossa. Vedämme sekavetoa kaikessa yksinkertaisuudessa. Helsingissä kala pääasiassa syönnös kalaa ja siellä kalastamme hieman syvemmältä kuin Ahvenanmaalla.

-  Helsingin kilpailut ovat hyvin järjestetty. Hyvät palkinnot on kilpailussa joka vuonna ollut ja kalaa tuleen yleensä hyvin puntarille, sanoo Tommi.

 

helsinki_lohi_1.PNG

   

                                               kuva: Helsingin edustan lohi

Helsingissä Järjestettävä kilpailu

Helsinki Trolling contest 2017 SM ( 30.6-1.7.2017 )

lisätietoja linkistä

 https://www.facebook.com/stadinlohi/

Päijänteen järvilohikalat

-  Päijänne on haastava vesistö vetouistelijan näkökulmasta, ja se ajaa miehen syksyllä vesille ja kilpailuun, toteaa Tommi.

-  Tänä vuonna vedimme Virmailanselkää, harjoitusten perusteella valitsimme kilpailuun alueen ja kiersimme kaksi päivää otti pisteitä.  Puntarille emme saaneet yhtään mitan täyttävää kalaa.

-  Hyvin järjestetty tapahtuma. Kisakeskus oli Sysmässä Päijänteen rannalla. Ainoa mikä jäi puuttumaan niin mittakala. Toteaa Tommi.  

 

Järvilohikalojen avoin SM  2017 paikka ja ajankohta avoin

Näsijärven Järvilohikalojen kalastus

 

-   Näsijärvi on hyvä vesistö vetouistelua ajatellen. Näsijärvi tarjoaa haasteellisen mahdollisuuden Järvilohikaloja silmällä pitäen.

-   Näsijärvellä järvilohikauden sesongin voi jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen sesonki alkaa heti jäitten lähdön jälkeen huhtikuussa ja loppuu kesäkuun alkuun. Toinen sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu aina joulukuulle. Huhtikuussa aloitetaan raksilla ja pinnasta, pikku hiljaa kesää kohti vaihdetaan raksivaappu ja peltiin, kalastaen syvemmältä, toteaa Tommi.

-  Alku kaudesta vetouistelu keskittyy Näsinselälle ja Siilinkarin läheisyyteen. Väreistä Näsinselälle voisi mainita pilviselle vihertävää ja aurinkoisella punaisempaa.

-  Syksymmällä kalastus painottuu edelleen selkävesille, Järvilohen perässä ei mennä matalaan, sanoo Tommi

 nassyn_reilu_mitta.PNG

                                                            kuva: Näsijärven Järvilohi

Syksyllä päivät ovat lyhempiä ja kalastus paikaksi valitaan  pienempi alue kuin mitä keväällä.  

 

-  Näsijärvellä hyväksi kalakeliksi  voi mainita pienen tuulen vireen ja pilkahdus aurinkoa, Sanoo Tommi

 

-  Näsijärven Lohikalayhdistys ry:lle Tommi jakaa kiitoksia hyvästä työstä Järvilohikalakantojen parantamiseksi. Tuetaan yhdistystä mahdollisuuksien mukaan, hän jatkaa.

 

- Yhdistyksen järjestämä Lohikunkku kerää vetouistelijoilta kiitosta hyvästä tapahtumasta, samaan yhdyn minäkin, Sanoo Tommi

Lohikunkku on hyvä tapa lopettaa kilpailu sesonki lohikalojen osalta ja  tapahtumassa kerätään varoja hyvään tarkoitukseen.  

 

-  Tänä vuonna emme saaneet puntarille kalaa, ehkä ensi vuonna sitten taas, Tommi lopettaa

 

nassyn_plus_5kg.PNG

                                            

                                                       Kuva: Näsijärven järvilohi 5+

Näsijärven Lohikunkku 2017 ajankohta vielä avoin

lisätietoja linkeistä

https://www.facebook.com/NasijarvenLohikalayhdistysRy/

http://www.nasijarvi.fi/

pokaalit.PNG

       

Katsofish.com haastatteli  Tommi Joensuuta ja Onnittelut vielä upeasta Lohikaudesta 2016!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lohen uistelu

Kohti kautta 2016

Torstai 21.4.2016

Hiljasta ollut bogin puolella, mutta olisko uusi kausi ja uudet kujeet..

Kausi 2015 oli vaihteleva, mutta jäi siitäkin jotain jälkipolville kerrottavaa.. Kuhaennätystä koitettiin kovasti parantaa elokuun hellejakson aikana, mutta se jäi tuleviin kausiin. Kuitenkin 80cm rajapyykki saavutettiin muutamaan kertaan, mutta ensi vuonna sitten..

Kisahommat meni vaihtelevasti, välillä pokattiin palkintoja ja välillä katteltiin muiden selkiä. Sitähän se on!

Mieleenpainuvin tapahtuma oli legendaarinen Tappajahauki uistelu Valkeakoskella. Saatiin tuplatärpistä 2kpl kerroinkaloja (yli 6kg hauki), joista toinen oli kilpailun suurin vajaa 9kg. Kruunattiin kilpailu vielä kolmannella kerroin kalalla. Voitto napsahti sillä potilla + muutamalla pienemmällä nenällä sekä kokonaiskilpailussa, että isoimman kalan kisassa! Kuulemma ensimmäinen kerta kun tässä kisassa sama vene tuo puntariin 3kpl kerroin kaloja.. Gallet toimi sinäpäivänä ihan kohtalaisesti! Mutta ennätykset on tehty rikottavaksi..

hauet.PNG

Kausi 2016 aloitetaan lohenvedolla lauantaina Bornholmissa 23.4.

Päivitetään tunnelmia ja toivotaan myös jotain lohen kuvia blogiin nähtäväksi!

Kommentoi kirjoitusta.

Alkukausi

Tiistai 14.7.2015

Kesä pyörähtänyt puoleen väliin, avovesikausi onneksi vasta aluillaan... Keväällä ukot kävi veteleen hirveitä lohia merellä ja mantereen puolella puhelin laulo kuvaviestiä harvase päivä.. Onnittelut saamamiehille niistä!!

Ei siinä muu auttanu kun lähtee "kostoretkelle" jigikeppien kanssa. Täytyy sanoa, että sai kyllä pienemmilläkin selillä hienoja kokemuksia ja "vähä" kevyemmillä vehkeillä yli 4kg kuhakin tuntu aika hienolta! Oli samalla oma jigi-enkka ja kausi alkoi siis hienosti!

Jikikuha.jpg

Jigiä käytiin useempana kertana paiskomassa hyvässä seurassa. Kalojakin saatiin, sanotaanko hyvin ja käytiin toistamiseen lähellä 4:ää kiloa! Tuuli sotki välillä hommaa pahasti, mutta se on ollut vähän koko kesän kulku tähän mennessä..

K.P Baits:n isot jigit oli pakko päästä testaamaan ja täytyy sanoa, että toimii! Reilumpi kuha pamauttaa niihin mielellään kiinni niin että ranteissa tuntuu.. Mukava oli myös omalla kohdalla huomata, että omien kestosuosikki mallien lisäksi tuli heitettyä useaa mallia ja tiettyinä päivinä siinä oli avain onneen!

Viime ajat on mennytkin enemmän vetopuuhissa, lähinnä kuhaa jahdaten. Hienoja onnistumisia silläkin saralla tullut. Välillä tullut kalaa yhtenä k****nä ja välillä saanut ettiä päivän toimivaa yhdistelmää.. Parhaiten mieleen painunut pari viikkoa sitten kepitetty 4,6kg kuha ja n. 5kilon hauki, joka otti siimaa Okuman Convectorista niin, että oltiin pitkään huuli pyöreänä ja luultiin sen olevan isompi lohi!! :D

rhino_keppi.jpg

Testissä ollut Rhinon Trolling Team Rigger Witch II ollut loisto vapa. Saa nähdä mennäänkö tulevaisuudessa Ugly Stik Glod Tigerillä vai tolla, elämme siis siinäkin mielessä mielenkiintoisia aikoja..

Vetopuolella ahven tarjonnut todellisen haasteen. Kala on ollut allekirjoittaneella aivan hukassa, ehkä kylmien vesien takia. Joka tapuksessa sillä saralla on ehdottomasti ryhdistyttävä!

Loppuun vielä todettava, että parasta kun pääsee vesille, välineet tomii ja joskus jopa saa kalaa, siinä on ihmisen hyvä olla!!

46.jpg

(Näiden aika on vielä edessäpäin)

Kommentoi kirjoitusta.

Nettikalastusta ja kuumeen nousua

Torstai 19.3.2015

Talvi on uistelijalle kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on hyvä latailla akkuja ja käydä vähän pilkillä purkamassa pahimpia paineita, toisaalta ajatukset kääntyy väkisinkin kevääseen ja siitä alkaakin nopeasti varusteiden hiplailu ja suunnittelu. Montako kelaa tulisi hankkia lisää, miltäs vaappurasioissa näyttää? Raksihuppujakin voisi maalata vai sidotaanko vaan tehdasvärejä tapseihin valmiiksi? Kevät on hyvää varustelun aikaa ja jäitten lähdettyä pääsee suorittamaan sisäänajoa. Netin keskustelupalstoilla tulee väkisinkin surffailtua ja sieltä löytyykin kaikennäköistä juttua. Väitän, että mielipiteet polttaviin puheenaiheisiinkin saattaa kärjistyä kirjoittelussa, kun vesille ei pääse ja räikkä laulaa mielessä.

Herätyskellon ääneksi koitin kerran laittaa räikänpärinää, mutta se ei oikeen toiminu kun aamusin tuli tartuttua aina vapaan ja pettymys oli melkonen.. No, leikki sikseen. Mutta kevättä kohti kun mennään niin luulenpa poltteiden olevan sen verran kovat, että eiköhän sitä pääse unissaankin vesille jäiden ollessa vielä tukevasti paikoillaan!

Kommentoi kirjoitusta.

Ahventa uistelemaan

Maanantai 9.2.2015

Ahven on pilkkijän yleisin ja toivotuin saalis. Jigikalastajalle ahven on kuhan ohella tavoitelluin saalis. Vetouistelijalle ahven on monesti suhteellisen vieras laji, vaikka sitä monissa muissa kalastusmuodoissa tavoitellaankin. Sitä toki tulee sattumakaloina uistelijoillekin, mutta harvempi uistelija nimenomaan ahventa lähtee tavoittelemaan.

Uistelukilpailuissakin ahven on aliarvostettu kala. Nykyisin yleistyneet 5:n kalan kilpailut ovat pakoittaneet uistelijatkin perehtymään ahvenen kalastuskseen. Tulipa viime vuonna siitä myös hieno näyttö eräässä kilpailussa kun kahden päivän kilpailu voitettiin ylivoimaisesti lähes pelkillä kyrmyniskoilla!

Ahvenkannat ovat monessa paikassa vahvistuneet, yhtenä syynä on pidetty täplärapukantojen vahvistumista, koska ahvenet syövät paljon proteiinia sisältäviä ravun poikasia. Alueellisia eroja toki varmasti näihinkin väittämiin löytyy. Ahven on myös kannibaali ja ahne, joten ravinnon suhteen se ei kaihda omia lajitovereitaan saati omaan kokoon suhteutettuna surempaakaan saalista.

Kansalliskalamme mieluisin ottipeli löytyy kokoluokasta 4-9cm. Tirraava uinti on monesti tappavan tehokas "appia" uistellessa. Hyviin tuloksiin olemme päässeet esimerkiksi Kenartin 4cm Diverillä, 5cm Sharkilla sekä 7cm Sneckillä. Ahven osaa olla uistelijalle hankala tapaus, koska komeita saaliita saattaa saada niin metrin kivikoista kuin 8m vedestä. Syvässä vedessä oman haasteensa tuo lisäksi se, että kalat saattavat olla aivan pintakalvossa pikkukalan perässä tai möllöttävät pohjassa kiinni. Tärkeintä on löytää parvi ja pysyä sen liikkeissä mukana. Ahvenen uistelu on parhaimmillaan todella tapahtumarikasta ja monesti palkitsevaa ihan ruokapöytään asti. Suosittelen kokeilemaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uistelu, jigikalastus, jigi, vaappu, kenart