Instagram
Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lohen uistelua

Share |

Maanantai 13.3.2017


Lohen uistelua

Maaliskuun alku ja lumipeite alkaa väistymään jos sitä on ollutkaan. Päivät pitenevät ja lohikuume nousee sitä mukaan myös yhä kiivaammin.

  Aloitetaan lähestyminen kauteen vetouistelija Joensuun Tommin kanssa. Tommi ei välttämättä ole se pitkänlinjan lohimies, mutta kun katsoo Joensuun ja muun miehistön Janne Hapuojan ja Sami Koivulan, Team Kalarosvon menestymistä kilpailuissa, Joensuuta voi sillä nimikkeellä jo kutsua. Todettakoon samaan hengenvetoon hänet määrätietoiseksi ja paljon tunteja vesillä viettäväksi kalastajaksi.

   Venekunta Team Kalarosvo nimittäin pitää hallussa lohimiesten kesken paljon arvostusta saavaa Ikäheimon pyttyä. Ikäheimo jaetaan sille venekunnalle joka menestyy  korkeimmalle kahdessa eri kilpailussa Helsingin ( Merilohen avoin EM) ja Päijänteen (Järvilohikalojen avoin SM) kisojen perusteella. Alempana kuullaan lisää kilpailuista, joita Team Kalarosvo on kiertänyt ja käydään vähän vesistöjä ja lohenuistelua läpi näin tekstin muodossa.

Merilohen uistelu Ahvenenmaa

Ahvenanmaahan on ollut lohenuistelijoiden yksi levähdyspaikka jos asian voi näin ilmaista. Todellinen kausi alkaa  toukokuun alussa  jatkuen kesä-heinäkuun vaihteeseen, Riippuen kalojen nousuista ja muista lohennousua vauhdittavista tekijöistä. Ahvenanmaalla lohenuistelu keskittyy pitkälti Ahvenenmaan etelä - ja länsi puolisille vesille. Pitkää vaellusta varten Ahvenanmaan etelä puolisille vesille syömään tulleita lohia tavoittaa lähes joka penkalta.

 Team Kalarosvon Tommin ajatuksia Ahvenanmaasta

 

-  Päivästä kiinni ja miten lohet nousevat parvissa, Toteaa mies. Voi olla just väärässä penkassa kun parvi lähtee syömään. Eckerön etelän puoleinen edusta nousee esiin puheista ja kalaa alueella on, toki vuodesta kiinni kuinka paljon. Vaikea löytää heti ¨HOT SPOT¨ paikka, penkasta mikä nousee 200 metristä järjestäen aina 25 metriin.  Vaelluslohi nousee ylöspäin 1-5m säteellä pinnasta, paksut isot syönnöslohet uivat syvemmällä, toteaa Tommi

ahvenan_maa_tupla_tarppi.PNG

-  Muutamista paikoista mainittakoon linnunnokka, siellä kalaa on melkein aina. Pienistä ruuduista löytää kalaa. Toinen paikka 47:n ympäristö, missä isoa kalaa on.

-  Vetotapana lähes  koko ajan sekaveto eli peltiä ja raksia sekaisin. Lohesta ei tiedä kumpaan raksiin vai peltiin tykästyy siksi toimimme näin. Houkutin levyjä harvakseltaan  Ahvenanmaalla vedossa, yhtä kahta maksimissaan per setti.

Vedossa käytämme pikkuplaanareita niiden monipuolisuuden ansiosta esim. Kestävät kelivaihtelut ja saamme raksit tai pellit uimaan halutulla syvydellä helpommin. Vedämme 16 kepillä, molemmilla puolilla 5 keppiä ja sivutönköt ja takiloissa 3-4 keppiä. 

-  Pelteinä Rhinoa, Xtra mag ollu toimiva eri vihreän sävyissä, osittain omia lisäyksiä pelteihin värien muodoissa.  Huppuina Jackpot ja Rhino pelanneet meillä, täkynä todella iso siika, muikku, salakka. Tänä vuonna vedämme Rhinon uutuus peltejä freddi Flutteria ja Salmon Doctoria jotka näyttävät kyllä erinomaislta, sanoo Tommi

                                                                           Kuva: ahvenanmaa tuplatärpin antimia

-  Ahvenanmaalla joka vuosi toimii melkein samat värit toki, joka vuosi löytyy keliin ja olosuhteisiin ylivoimainen yhdistelmä. 

-  Tänä vuonna olisi tarkoitus lähteä itse kilpailuun. Katsotaan löytyykö kalaa muiden joukosta meillekkin, 28.5 aloitetaan vetäminen ja kolme päivää kuulostellaan meininkiä, Toteaa Tommi. 

Ahvenanmaalla Järjestettävä kilpailu

Trolling träff Äland ( 31.5- 3.6. 2017 ) lisätietoja linkistä
https://www.facebook.com/TrollingtraffAland/

ahvenanmaa.PNG

                          

                                                          Kuva: Ahvenanmaan lohi ja saamamies

Merilohen uistelu Helsinki

- Helsingin edustalla 3 vuotta ollaan käyty vain kilpailuissa. Tänä vuonna olisi tarkoitus mahdollisuuksien mukaan käydä enemmän Helsingissä. Kilpailu alueelta hyvät paikat löydetty ja niihin luotetaan ellei ole aikaa etsiä uusia. Kalaa tiedettiin olevan alueella harjoituspäivänä haettiin vaan kisaan setti kohdille.

helsingin_tamien.PNG

                                   kuva: Helsingin edustan komea taimen

Itse kilpailussa emme tee muutoksia harjoituspäivään. Viime vuonna harjoituspäivä mukaan

lukien saimme kuusi kalaa,

2kpl taimenia ja 4kpl lohia.  Kilpailussa Team Kalarosvon sijoitus 2. Kilpailun suurin kala ja  Joukkuekisan voitto. 

venekunta.PNG

                              kuva: Team Kalarosvo

 

-  Sekavetoon myös luotetaan Helsingissä. Muutamia otti peltejä ollaan Rhinon extra Mag:sta löydetty ja niillä vedetään. Hupuista Jackpot ja Rhino meillä vedossa. Vedämme sekavetoa kaikessa yksinkertaisuudessa. Helsingissä kala pääasiassa syönnös kalaa ja siellä kalastamme hieman syvemmältä kuin Ahvenanmaalla.

-  Helsingin kilpailut ovat hyvin järjestetty. Hyvät palkinnot on kilpailussa joka vuonna ollut ja kalaa tuleen yleensä hyvin puntarille, sanoo Tommi.

 

helsinki_lohi_1.PNG

   

                                               kuva: Helsingin edustan lohi

Helsingissä Järjestettävä kilpailu

Helsinki Trolling contest 2017 SM ( 30.6-1.7.2017 )

lisätietoja linkistä

 https://www.facebook.com/stadinlohi/

Päijänteen järvilohikalat

-  Päijänne on haastava vesistö vetouistelijan näkökulmasta, ja se ajaa miehen syksyllä vesille ja kilpailuun, toteaa Tommi.

-  Tänä vuonna vedimme Virmailanselkää, harjoitusten perusteella valitsimme kilpailuun alueen ja kiersimme kaksi päivää otti pisteitä.  Puntarille emme saaneet yhtään mitan täyttävää kalaa.

-  Hyvin järjestetty tapahtuma. Kisakeskus oli Sysmässä Päijänteen rannalla. Ainoa mikä jäi puuttumaan niin mittakala. Toteaa Tommi.  

 

Järvilohikalojen avoin SM  2017 paikka ja ajankohta avoin

Näsijärven Järvilohikalojen kalastus

 

-   Näsijärvi on hyvä vesistö vetouistelua ajatellen. Näsijärvi tarjoaa haasteellisen mahdollisuuden Järvilohikaloja silmällä pitäen.

-   Näsijärvellä järvilohikauden sesongin voi jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen sesonki alkaa heti jäitten lähdön jälkeen huhtikuussa ja loppuu kesäkuun alkuun. Toinen sesonki alkaa syyskuussa ja jatkuu aina joulukuulle. Huhtikuussa aloitetaan raksilla ja pinnasta, pikku hiljaa kesää kohti vaihdetaan raksivaappu ja peltiin, kalastaen syvemmältä, toteaa Tommi.

-  Alku kaudesta vetouistelu keskittyy Näsinselälle ja Siilinkarin läheisyyteen. Väreistä Näsinselälle voisi mainita pilviselle vihertävää ja aurinkoisella punaisempaa.

-  Syksymmällä kalastus painottuu edelleen selkävesille, Järvilohen perässä ei mennä matalaan, sanoo Tommi

 nassyn_reilu_mitta.PNG

                                                            kuva: Näsijärven Järvilohi

Syksyllä päivät ovat lyhempiä ja kalastus paikaksi valitaan  pienempi alue kuin mitä keväällä.  

 

-  Näsijärvellä hyväksi kalakeliksi  voi mainita pienen tuulen vireen ja pilkahdus aurinkoa, Sanoo Tommi

 

-  Näsijärven Lohikalayhdistys ry:lle Tommi jakaa kiitoksia hyvästä työstä Järvilohikalakantojen parantamiseksi. Tuetaan yhdistystä mahdollisuuksien mukaan, hän jatkaa.

 

- Yhdistyksen järjestämä Lohikunkku kerää vetouistelijoilta kiitosta hyvästä tapahtumasta, samaan yhdyn minäkin, Sanoo Tommi

Lohikunkku on hyvä tapa lopettaa kilpailu sesonki lohikalojen osalta ja  tapahtumassa kerätään varoja hyvään tarkoitukseen.  

 

-  Tänä vuonna emme saaneet puntarille kalaa, ehkä ensi vuonna sitten taas, Tommi lopettaa

 

nassyn_plus_5kg.PNG

                                            

                                                       Kuva: Näsijärven järvilohi 5+

Näsijärven Lohikunkku 2017 ajankohta vielä avoin

lisätietoja linkeistä

https://www.facebook.com/NasijarvenLohikalayhdistysRy/

http://www.nasijarvi.fi/

pokaalit.PNG

       

Katsofish.com haastatteli  Tommi Joensuuta ja Onnittelut vielä upeasta Lohikaudesta 2016!

Avainsanat: Lohen uistelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini